OM KAJA

Kaja låter sin musik få rymma ett brett spektrum av känslouttryck och en kreativ mix av olika influenser.

Under drygt 15 års samspel, på otaliga internationella turneer och flera album har Kaja skapat en korsbefruktad och hänförande mix av olika musikaliska uttryck i nya originalkompositioner. Rötterna hämtar näring i Östeuropa, men grenarna växer sig allt vidare ut i gränslandet mellan olika musiktraditioner. Vidsynt och nyfiket har de låtit musiken få ta sina egna vägar från klezmer, rumänskt och balkanskt till tango, svensk folkton, amerikansk och keltisk folk, afrogroove, jazz, pop, fri improvisation, electronica och stråk av filmisk kammarmusik. Resultatet är en egenartad dynamisk kammar-världsmusik med överraskande vändningar i komposition och arrangemang, där Livet Nords violinquinton, Camilla Åströms dragspel och Daniel Wejdins kontrabas möts i ett högkänsligt samspel och ett lekfullt, kraftfullt och själfullt uttryck.
Kaja har framträtt på festivaler, konserthus, kulturhus, jazzklubbar, skolor, bröllop, kyrkor och teaterscener i Sverige, Danmark, Tyskland, Holland, Österrike, Kanada och Sydkorea samt gjort en mängd liveframträdanden i radio P4 och P2. De har släppt fyra fullängdsalbum, Krackel 2007, Rust 2010, Tre Trappor Upp 2013 och Origo 2019. Gruppen har även gjort musik för film och teater.

Livet Nord – violinquinton (femsträngad fiol)

Camilla Åström – dragspel och piano
Daniel Wejdin – kontrabas

Fotograf: Daniel Wirgård
Foto: Miki Anagrius

BIOGRAFI

Fröet till Kaja såddes våren 2005 i gruppen Kultiration. Efter en första bejublad konsert bestämde sig trion för att fortsätta arbeta tillsammans, med nya kompositioner influerade av östeuropeiska tongångar, under namnet Kaja.

2006 släppte Kaja en EP med fem låtar och turnerade i Sverige och Tyskland.I december påbörjades också inspelningen av ett fullängdsalbum.

Våren 2007 släppte Kaja fullängdsalbumet Krackel på labeln Famous on the Moon Records med tio nya kompositioner.

2008 gjorde Radio P2 en liveinspelning av Kajas konsert på Korröfestivalen som sänts vid flera tillfällen. Gruppen gjorde ett antal konserter i södra Sverige i Musik i Syds regi och en turné med flera skolkonserter och offentliga konserter arrangerad av Estrad Norr. Ny musik skrevs till berättarföreställningen Riddar Blåskägg som Kaja framförde med berättaren Kiriaki Christoforidis.

2009 spelades musik till gruppens andra fullängdsalbum in. Några mindre turnéer i Sverige genomfördes.

2010 slutfördes inspelningarna av albumet Rust som släpptes den 20 september och som blivit rosad av en enad kritikerkår.

2011 åkte Kaja på skolturné och spelade in en livekonset för radio Sörmland, spelade på festivaler, nationaldagsfiranden, spelmansstämmor och slott. Under oktober ggjorde vi en turné med final på WOMEX i Köpenhamn och i december satte vi upp Midvintervaka på Teater Aftonstjärnan tillsammans med kvartetten Tetra.

2012 Kaja turnerade i Sverige och Kanada. Samarbetet med Tetra, Midvintervaka, utökades, ett gemensamt album släpptes och ensemlben turnerade i hela Sverige under december.

2013 Kaja släppte sitt tredje album Tre Trappor Upp på både CD och LP i samarbete med poeten Olivia Bergdahl och konstnären Yusuke Nagano. Turné till Sydkorea med framträdanden på Jarasum International Jazz Festival, Global Jazz Festival, Bukchoon World Music Festival och TV-inspelad livekonsert för EBS Space. Även spelningar i Sverige och Österrike.

2014 Kaja spelar i bland annat Strömstad, Halmstad, Tingsryd och Hässleholm.

2015 kommer två barn till världen i Kaja och gruppen börjar skriva musik till nästa album. Livet Nord utses till Årets Artist på Folk- och världsmusikgalan.

2016-2017 Kaja genomför två dubbelturnéer i Holland och Sverige tillsammans med trion Tango Extremo (NL) samt spelar flitigt i bl.a. svenska kyrkor. Midvintervaka spelas 2016.

2018 Kaja spelar i Sverige och färdigställer sitt album Origo.

2019 Kaja släpper albumet Origo och turnerar i Sverige och Holland.

2020 Coronapandemin slår till. Kaja hinner dock göra en mindre turné i Holland i februari.

2021 Pandemin fortsätter men några spelningar bokas in under sommaren och hösten i Sverige. Kaja börjar också jobba på nytt material.