Tre Trappor Upp
Besvärjelse
Musik: Camilla Åström
Arr: Kaja
Danska vägen
Musik: Livet Nord
Arr: Kaja
Pastellen gråter
Musik: Camilla Åström/Daniel Wejdin
Arr: Kaja
Och senare gick vi på begravning
Musik: Camilla Åström
Arr: Kaja
Dans med ryska dockor
Musik: Camilla Åström
Arr: Kaja

TRE TRAPPOR UPP

På tredje våningen finns både mörka skrymslen och stora festsalar badande i ljus. Fundamentet består fortfarande av klezmer och Balkansväng men i Kajas nya musik skönjs helt nya influenser omgett av ett mer utarbetat och egenartat sound. Gungande vals övergår i atmosfäriska akustiska loopar och improvisation, ett stänk av indisk raga, karga klanger och kompromisslöst folkmusikös. Efter kritikerhyllade Rust släpps nu Kajas tredje album Tre Trappor Upp.

Kaja har under snart 10 års samspel skapat sig en egen genre, en korsbefruktad och hänförande mix av olika musikaliska uttryck. Rötterna hämtar näring i Östeuropa, men växer vidare in i gränslandet mellan traditionellt och nyskapande. Kajas hjärta har alltid slagit hårt för klezmer, rumänsk och balkansk folkmusik men gruppen har sedan starten sökt ett eget musikaliskt språk som rymmer mycket mer. Vidsynt och nyfiket har de låtit musiken få ta sina egna vägar från klezmer till tango, svensk folkton, fransk vals, improvisation och stråk av filmisk konstmusik.

På albumet Tre trappor upp lever de akustiska traditionella influenserna alltjämt kvar. Men sedan albumet Rust har repertoaren färgats av nyförvärvda influenser som amerikansk folkmusik, akustisk klubbmusik och indisk raga och ett större, mer utarbetat sound har mejslats fram. Resultatet är en egenartad kammarfolkmusik med överraskande vändningar i komposition och arrangemang, där Livet Nords fioler, Camilla Åströms dragspel och Daniel Wejdins kontrabas möts i ett högkänsligt samspel och ett lekfullt, kraftfullt och själfullt uttryck.

Om inspelningen
Musiken till Tre trappor upp har förevigats i vintrig skärgårdsmiljö i Saltsjö-Boo och på anrika Teater Aftonstjärnan i Göteborg där gruppen har byggt upp sin egen studio. Längs arbetets väg mötte Kaja också den unga inspirerande estradpoeten och författaren Olivia Bergdahl som de har låtit namnge kompositionerna samt albumet. Hon har även skrivit nio poem, ett till varje komposition, vilka kommer att ges ut i vinylutgåvan som släpps samtidigt som CD:n. Både LP och CD har formgivits av konstnären Yusuke Nagano och för mixning står "Årets kompositör 2013" Per Störby.

Kakafon Records
Pressrelease/Pressbilder

Sagt om Tre trappor upp

"...en mycket spännande platta"
Betyg 4/5
                         Ralph Bretzer, Arbetarbladet


"Vad som i hög grad bidrar till att göra Kajas gränshatande musik så tilltalande och smittande är också det formidabla samspelet mellan de tre musikerna, som närmast löjligt enkelt sätter fart och färg på de raffinerade, uttrycksfulla och kolossalt mustiga låtar som gör Tre trappor upp till ett måhända ojazzigt, men alldeles underbart litet album."
Betyg 4/5
                        Peter Bornemar, www.digjazz.se


"...genom hela plattan går ett starkt danssug."
Betyg 4/5
                        Alexander Agrell, Sydsvenskan


"Musiken är varm, innerlig och tilltalande."
 Betyg 4/5                    
                         Mattias Gustavsson, Ikon 1931


"...tre orädda musiker, som improviserar och lirar av hjärtans lust."
                       
                        David Härenstam, Tidningen Kulturen